Chanen ontwikkelde HYPE: programma voor begrijpen, voorkomen en behandelen van ernstige persoonlijkheidsstoornissen.Professor Andrew Chanen is hoofd van de afdeling Personality Disorder Researchbij Orygen, het Australische kenniscentrum voor psychische problemen bij jonge mensen. Orygen bracht onder meer Headspace voort, de laagdrempelige voorziening in meditatie voor jongeren die ook in Nederland voet aan de grond krijgt.
Onder aanvoering van Andrew Chanen ontwikkelde Orygen ook HYPE: Helping Young People Early, een klinisch onderzoeks- en trainingsprogramma gericht op het begrijpen, voorkomen en behandelen van persoonlijkheidsstoornissen bij jongeren. Het pionierswerk in HYPE werd onderscheiden met diverse prijzen, waaronder de Victorian Premier’s Award for advancing healthcare (2012).

Chanens onderzoeks-, klinische- en trainingsinteresses liggen in preventie en vroege interventie voor psychische stoornissen in engere zin, met name persoonlijkheidsstoornissen en comorbiditeit met stemmings- en psychotische stoornissen. Chanen is sinds 2011 voorzitter van de International Society for the Study of Personality Disorders. Zijn onderzoek omvat de gepubliceerde eerste gerandomiseerde gecontroleerde studie naar vroege interventie bij jongeren met een borderline persoonlijkheidsstoornis. 

 (deze lezing is in het Engels)

 

Terug naar het VKJP-voorjaarscongres 2019.