Veel kinderen en jongeren zijn weleens slachtoffer van pesten door generatiegenoten. In een recent Canadees onderzoek zelfs meer dan de helft van een grote onderzoeksgroep die langdurig is gevolgd. Deze ‘matige blootstelling’ aan pesten door peers heeft voor de meeste van deze jongeren geen negatieve gevolgen gehad voor hun geestelijke gezondheid. Anders was dat voor de vijftien procent van deze groep die jarenlang zwaar en geregeld werd gepest.

Deze slachtoffers blijken een verhoogd risico te lopen op het ontwikkelen van psychische problemen. Hoewel peer-slachtofferschap gewoonlijk vermindert in de adolescentie, werden de jongeren in de ernstige trajectgroep nog steeds blootgesteld aan het hoogste niveau van ‘peer victimisatie’ in de vroege adolescentie. Daarom zouden antipestprogramma’s al moeten beginnen vóórdat kinderen naar school gaan, zo luidt een aanbeveling van het onderzoeksteam. Ook zouden experimentele studies, gericht op het voorkomen van pesten, informatie kunnen verschaffen over zowel de werkzaamheid van preventieve maatregelen als het mogelijk causale verband tussen pesten en psychische stoornissen.

IACAPAP-presentatie
Arseneault spreekt op IACAPAP-congres.Louise Arseneault (King’s College, Londen en lid van het Canadese onderzoeksteam) was keynote tijdens het IACAPAP-congres in Praag, zomer 2018, waar ze het onderzoek toelichtte onder de titel: Pesten, blootstelling aan geweld en de geestelijke gezondheid van jongerenLees het volledige artikel in the Canadian Medical Association Journal.

Onderzoek naar de lange-termijngevolgen van pesten werd gedaan door Dieter Wolke (Warwick University). Lees het interview met Wolke op de website van ESCAP (in het Engels, Frans en Duits). Het wetenschappelijke tijdschrift ECAP (European Child and Adolescent Psychiatry) publiceerde in augustus 2018 een redactioneel van Michael Kaess (universiteiten van Bern en Heidelberg) met de titel Bullying: peer-to-peer maltreatment with severe consequences for child and adolescent mental health.