Dag van de psychotherapie – 13 december, Beurs van Berlage Amsterdam

Thema: hoe manifesteren de eerste vijf levensjaren zich in de eerste vijf minuten van een psychotherapiesessie?

De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) geeft de Dag van de psychotherapie dit jaar een bijzonder thema mee: “De eerste vijf minuten”. Bedoeld worden de eerste minuten van een psychotherapiesessie waarin de patiënt direct al patronen laat zien die hun oorsprong vinden in affectieve ervaringen en leerprocessen uit de eerste levensjaren. De congrescommissie van de NVP heeft zich afgevraagd hoe een psychotherapeut daarop kan reageren: “Intuïtief? Op grond van het behandelmodel? Of door middel van psychotherapeutische interventies?”

Hoofdsprekers
Deze vragen liggen op tafel tijdens de Dag van de psychotherapie 2019 in de Beurs van Berlage. Ze worden voorgelegd aan twee hoofdsprekers:

Patrick Luyten, professor psychoanalytic studies bij University College London (UCL) en hoogleraar klinische psychologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Luyten doet onderzoek naar stemmingsstoornissen bij jeugdigen, waarbij hij streeft naar een persoonsgerichtere benadering met meer focus op ontwikkelingsfactoren en onderliggende kwetsbaarheid.
Luytens lezing is getiteld: De eerste levensjaren en het eerste contact: een nieuwe visie.
Lees het interview met Patrick Luyten, of bekijk zijn publicaties.
Luyten: meer focus op ontwikkelingsfactoren.

Karl Heinz Brisch, professor aan de Paracelsus Medical University Salzburg, kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut, hoofd van de afdeling pediatrische psychosomatiek en psychotherapie bij het kinderziekenhuis en de polikliniek in het kinderziekenhuis van de Ludwig-Maximilians-University te München, en docent aan het Psychoanalytisches Institut Stuttgart. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van jonge kinderen bij de vorming van gehechtheidsprocessen en -stoornissen.
Brisch spreekt tijdens de NVP-dag over ervaringen met vroege gehechtheid en hoe deze zich presenteren tijdens de eerste momenten van de behandelingsrelatie tussen patiënt en psychotherapeut. Bekijk de goed gedocumenteerde website van professor Brisch, met een uitvoerig literatuuroverzicht. Daags voor de Dag van de psychotherapie, op 12 december, organiseren de RINO Groep en de NVP een masterclass met Karl Heinz Brisch. Brisch spreekt ook tijdens de Bildungskonferenz 2019, 13-15 september 2019 in Ulm. Lees meer over gehechtheid op de VKJP-website.
Brisch onderzoekt gehechtheidsprocessen.
Dagvoorzitter is Pim van Dun, dramatherapeut, psychodramaturg en psychotherapeut. De dag wordt afgesloten met een verhaal van schrijver, columnist en presentator Stephan Sanders, onder meer bekend van zijn publicaties in De Groene Amsterdammer, Trouw en De Volkskrant.
Stephan Sanders vertelt zijn verhaal 'Over de geboorte als anekdote'.

Parallelsessies
In de middag biedt de NVP tien parallelsessies aan waarin het thema van de dag vanuit verschillende invalshoeken wordt belicht. Bekijk de congresfolder (pdf, 2 pagina's).

Meer weten? Raadpleeg de trefwoorden (tags) in de rechterkolom van deze pagina.

Meer informatie