foto: Antropia
In 2020 kiest de congrescommissie opnieuw voor een accommodatie in antroposofische stijl: Antropia in Driebergen.

VKJP-congres 2020

VKJP-congres - Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf

19 juni 2020

Landgoed de Reehorst

Dr. Vincent Felitti kwam bijna tien jaar geleden naar ons land. De Amerikaanse arts sprak over zijn baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen – adverse childhood experiences (ACEs). Onderzoek legde een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting oplopend tot twintig jaar. De kans op genoemde problemen bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg. Sinds Felitti's bezoek is er een groeiend bewustzijn van de verstrekkende implicaties van toxische stress en heeft de tweede editie van het ACEs-congres onlangs in Utrecht plaatsgevonden. De VKJP-congrescommissie hoopt verder te borduren op dit onderwerp tijdens het VKJP-lentecongres. 

Uitgangspunt daarbij is de onderliggende biologie van toxische stress. Toxische stress is schadelijk voor de fysieke- en psychische ontwikkeling van kinderen, maar kan ook grote gevolgen hebben op latere leeftijd. Hoe dragen (psycho)therapeuten bij aan het uitdoven van een ongezonde overlevingsstrategie van het lijf? Met name in de eerste duizend dagen van een kind (negen maanden vóór de geboorte tot tweejarige leeftijd) en in de adolescentiefase (dertien tot 24 jaar) ontwikkelt het stressnetwerk zich. Tijdens deze fasen is een kind bijzonder kwetsbaar voor stress. Hoe kunnen we helpen het stressresponssysteem van zwangeren, baby's, kinderen, adolescenten en hun verzorgers tot kalmte te brengen? Hoe draagt ons vak bij aan het herstel van ontregelde neurale paden? Hoe kunnen we samenwerking met hulpverleners in aangrenzende vakgebieden bevorderen? En voorkomen we dat ons eigen stressniveau niet chronisch hoog wordt en blijft?
 

Programma

De congrescommissie werkt aan de ontwikkeling van dit programma. Kom naar deze pagina voor updates.

Toegangsprijzen

Leden          € 275,- (tot 1 mei)     € 295,- (vanaf 1 mei)
Niet-leden  € 300,- (tot 1 mei)     € 325,- (vanaf 1 mei)
 

Vincent Felitti: levenslange impact van trauma

Hoe kinderlijk trauma een zieke volwassene van je maakt. Dr. Vincent J. Felitti, gerenommeerd arts en onderzoeker, is experts op het gebied van jeugdtrauma. Hij doet onderzoek naar hoe nare ervaringen uit de kindertijd volwassenen beïnvloeden, en is hoofdonderzoeker van de internationaal erkende studie naar adverse child experience (ACE), een langdurige, diepgaande analyse onder meer dan zeventienduizend volwassenen. Deze baanbrekende studie toonde de krachtige relatie aan tussen de emotionele ervaringen van kinderen en hun latere, lichamelijke en geestelijke gezondheid als volwassenen. In feite toont het ACE-onderzoek aan dat mensen traumatische emotionele ervaringen uit de kindertijd later in het leven omzetten in organische ziekten. Felitti’s onderzoek was ooit revolutionair, maar is nu nog uiterst relevant voor de hedendaagse gezondheidszorgmodellen. Bron: Big Think, expertvideo’s.

Sprekers

Marja Rexwinkel, keynote
Klinisch psycholoog, specialist Infant Mental Health (IMH) en psychotherapeut.

Lees meer. 


Susan Bögels, keynote
Hoogleraar psychologie en psychotherapeut.

Lees meer.


Witte Hoogendijk, keynote
Psychiater, hoogleraar en hoofd psychiatrie bij Erasmus MC.

Lees meer.


Cecile Gunning
Klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialist Infant Mental Health (IMH).

Lees meer.


Marijtje Koolschijn
Gz-psycholoog.

Lees meer.