Illustratie: Solomoos.

VKJP-congres 2021

Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf

25 juni 2021

Cultuur- en congrescentrum Antropia

Dit congres – oorspronkelijk geprogrammeerd in het voorjaar van 2020 – is verplaatst naar 25 juni 2021 als gevolg van de coronacrisis. De programmagegevens en sprekers zijn nog onder voorbehoud, hoewel de meesten al hebben toegezegd ook in 2021 weer van de partij te zijn. 

Vincent J. Felitti leidde de vermaarde ACE-study.De congrestitel blijft Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf, en het werk van dr. Vincent Felitti vormt nog steeds het fundament voor de congresinhoud. De Amerikaanse arts en onderzoeker deed baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen – adverse childhood experiences (ACEs). De uitkomsten legden een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting oplopend tot twintig jaar. De kans op genoemde problemen bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg. Felitti heeft de laatste jaren gezorgd voor een groeiend bewustzijn van de verstrekkende implicaties van toxische stress en de VKJP-congrescommissie haakt daarop in tijdens dit lentecongres. 

Eerste duizend dagen
Nadine Burke Harris, kinderarts en auteur van 'The Deepest Well: healing the long-term effects of childhood adversity', suggereert dat slaap, lichaamsbeweging, voeding, mindfulness en een ‘nurturing environment’ kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Het congresprogramma is een weerspiegeling van dit idee. De VKJP-congrescommissie nodigt congresdeelnemers uit om deze epidemie samen te lijf te gaan, ook bij onszelf  (deze TED Talk is Nederlands ondertiteld).Uitgangspunt daarbij is de onderliggende biologie van toxische stress. Toxische stress is schadelijk voor de fysieke- en psychische ontwikkeling van kinderen, maar kan ook grote gevolgen hebben op latere leeftijd. Hoe dragen (psycho)therapeuten bij aan het uitdoven van een ongezonde overlevingsstrategie van het lijf? Met name in de eerste duizend dagen van een kind (negen maanden vóór de geboorte tot tweejarige leeftijd) en in de adolescentiefase (dertien tot 24 jaar) ontwikkelt het stressnetwerk zich. Tijdens deze fases is een kind bijzonder kwetsbaar voor stress. Hoe kunnen we helpen het stressresponssysteem van zwangeren, baby's, kinderen, adolescenten en hun verzorgers tot kalmte te brengen? Hoe draagt ons vak bij aan het herstel van ontregelde neurale paden? Hoe kunnen we de samenwerking met hulpverleners in aangrenzende vakgebieden bevorderen? En voorkomen we dat ons eigen stressniveau niet chronisch hoog wordt en blijft?

Programma

onder voorbehoud

Bekijk of download het volledige programmaoverzicht, met tijden en zaalnummers (pdf, 1 pagina).
Twitter: #VKJPcongres    VKJP-leden ontvingen een speciale uitnodigingskaart, ontworpen door Solomoos (pdf, 2 pagina's).

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter tijdens het VKJP-congres in 2021 is Peter Wullems, psychotherapeut en klinisch psycholoog bij Scope Psychotherapie in Den Haag. Wullems kent de praktijk als geen ander: hij werkte in een ziekenhuis, een instelling voor de jeugd-ggz en een vrijgevestigde praktijk. Wullems deed brede ervaring op met de behandeling van kinderen van alle leeftijden en hun gezinnen. Hij is geregistreerd als infant mental healthspecialist en specialiseert zich op werken met nul- tot zesjarigen en hun ouders.

Toegangsprijzen

Leden          € 275,- (tot 1 mei 2021)     € 295,- (vanaf 1 mei 2021)
Niet-leden  € 300,- (tot 1 mei 2021)     € 325,- (vanaf 1 mei 2021)

Sprekers

Marja Rexwinkel, keynote
Klinisch psycholoog, specialist Infant Mental Health (IMH) en psychotherapeut.

Lees meer.


Susan Bögels, keynote
Hoogleraar psychologie en psychotherapeut.

Lees meer.


Witte Hoogendijk, keynote
Psychiater, hoogleraar en hoofd psychiatrie bij Erasmus MC.

Lees meer.


Erica van den Akker
Kinderarts-endocrinoloog.

Lees meer.


Cecile Gunning
Klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialist Infant Mental Health (IMH).

Lees meer.


Kirsten hauber
Psycholoog en psychotherapeut, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen en trauma.

Lees meer.


Jacomijn Jacobs
Gezins- en relatietherapeut.

Lees meer.


Marijtje Koolschijn
Gz-psycholoog.

Lees meer.


Ties Wesseling
Docent muziektherapie.

Lees meer.


Maartje Zijlmans
Gedragswetenschapper.

Lees meer.