Illustratie: Solomoos.

VKJP-najaarscongres 2021

Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf

26 november 2021

Cultuur- en congrescentrum Antropia of online

Het najaarscongres van de VKJP gaat over toxische stress en een belangrijke veroorzaker daarvan: negatieve jeugdervaringen (adverse childhood experiences, ACEs).

Vincent J. Felitti leidde de vermaarde ACE-study.De congrestitel Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf en het werk van dr. Vincent Felitti vormen het fundament voor de congresinhoud. De Amerikaanse arts en onderzoeker deed baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen. De uitkomsten legden een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting oplopend tot twintig jaar. De kans op genoemde problemen bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg. Felitti heeft de laatste jaren gezorgd voor een groeiend bewustzijn van de verstrekkende implicaties van toxische stress en de VKJP-congrescommissie haakt daarop in tijdens dit najaarscongres. 

Eerste duizend dagen
Nadine Burke Harris, kinderarts en auteur van 'The Deepest Well: healing the long-term effects of childhood adversity', suggereert dat slaap, lichaamsbeweging, voeding, mindfulness en een ‘nurturing environment’ kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Het congresprogramma is een weerspiegeling van dit idee. De VKJP-congrescommissie nodigt congresdeelnemers uit om deze epidemie samen te lijf te gaan, ook bij onszelf  (deze TED Talk is Nederlands ondertiteld).Uitgangspunt daarbij is de onderliggende biologie van toxische stress. Toxische stress is schadelijk voor de fysieke- en psychische ontwikkeling van kinderen, maar kan ook grote gevolgen hebben op latere leeftijd. Hoe dragen (psycho)therapeuten bij aan het uitdoven van een ongezonde overlevingsstrategie van het lijf? Met name in de eerste duizend dagen van een kind (negen maanden vóór de geboorte tot tweejarige leeftijd) en in de adolescentiefase (dertien tot 24 jaar) ontwikkelt het stressnetwerk zich. Tijdens deze fases is een kind bijzonder kwetsbaar voor stress. Hoe kunnen we helpen het stressresponssysteem van zwangeren, baby's, kinderen, adolescenten en hun verzorgers tot kalmte te brengen? Hoe draagt ons vak bij aan het herstel van ontregelde neurale paden? Hoe kunnen we de samenwerking met hulpverleners in aangrenzende vakgebieden bevorderen? En voorkomen we dat ons eigen stressniveau niet chronisch hoog wordt en blijft?

Programma

Bekijk of download het volledige programmaoverzicht, met tijden en zaalnummers (pdf, 1 pagina).
Twitter: #VKJPcongres
VKJP-leden ontvingen een speciale uitnodigingskaart, ontworpen door Solomoos (pdf, 2 pagina's).

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter tijdens het VKJP-congres in 2021 is Peter Wullems, psychotherapeut en klinisch psycholoog bij Scope Psychotherapie in Den Haag. Wullems kent de praktijk als geen ander: hij werkte in een ziekenhuis, een instelling voor de jeugd-ggz en een vrijgevestigde praktijk. Wullems deed brede ervaring op met de behandeling van kinderen van alle leeftijden en hun gezinnen. Hij is geregistreerd als infant mental health specialist en specialiseert zich op werken met nul- tot zesjarigen en hun ouders.

Coronacheck          

Wij houden ons aan de RIVM-Richtlijnen voor evenementen. Dat betekent dat congresdeelnemers bij de ingang van de congres-locatie de corona app moeten laten zien voor toegang tot het congres.

Lees hier meer over de coronacheck  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs

Geen corona app? Een officieel papieren bewijs van vaccinatie kan ook.

Als je niet gevaccineerd bent, is "Testen voor Toegang" ook mogelijk. Testen voor toegang - Laat je testen voor toegang

Onder de huidige omstandigheden zal naar verwachting het congres gewoon weer in de zaal met publiek kunnen plaatsvinden. Lukt dat onverhoopt toch niet, dan gaat het congres online.

Toegangsprijzen

Leden          € 275,- (tot 1 oktober 2021)     € 295,- (vanaf 1 oktober 2021)
Niet-leden  € 300,- (tot 1 oktober 2021)     € 325,- (vanaf 1 oktober 2021)

Tot 1 oktober 2021 kan kosteloos geannuleerd worden. Na deze datum wordt € 25,- administratiekosten in rekening gebracht.

Accreditatie

Wordt aangevraagd bij: FGzPt, NVvP, NIP/NVO, VGCt en DAIMH.

 

Sprekers

Marja Rexwinkel, keynote
Klinisch psycholoog, specialist Infant Mental Health (IMH) en psychotherapeut.

Lees meer.


Susan Bögels, keynote
Hoogleraar psychologie en psychotherapeut.

Lees meer.


Witte Hoogendijk, keynote
Psychiater, hoogleraar en hoofd psychiatrie bij Erasmus MC.

Lees meer.


Bibian van der Voorn
Arts-onderzoeker.

Lees meer.


Cecile Gunning
Klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialist Infant Mental Health (IMH).

Lees meer.


Kirsten Hauber
Psycholoog en psychotherapeut, gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen en trauma.

Lees meer.


Jacomijn Jacobs
Gezins- en relatietherapeut.

Lees meer.


Marijtje Koolschijn
Gz-psycholoog.

Lees meer.


Ties Wesseling
Docent muziektherapie.

Lees meer.


Maartje Zijlmans
Gedragswetenschapper.

Lees meer.


Mariëlle Beckers
Orthopedagoog en gedragsdeskundige.

Lees meer.