Merlijn van Eijk: passie voor opleiden.'De reddende hand onthand – als niet de specialist maar het leven beslist.' Dagvoorzitter Merlijn van Eijk spreekt over tegenspoed bij professionals en de kracht van het samen helen.
In Nederland worden per jaar ruim 2,7 miljoen mensen opgenomen in het ziekenhuis (Centraal Bureau voor de Statistiek). Medisch specialisten, verpleegkundigen en paramedisch personeel richten zich met enorme toewijding op het verbeteren van de gezondheid van al die patiënten. Patiënten worden gered, in leven gehouden, genezen van hun ziektes en getroost. Maar de specialist krijgt ook te maken met onvermogen en verlies, met overlijden en achterblijvende dierbaren. Zelfs krachtige, reddende teams kunnen op enig moment onthand raken. Ook zij ervaren het achterblijven en het gevoel verloren te hebben.
In deze voordracht wordt nader ingegaan op de veerkracht van de medisch specialist en verpleegkundige in het ziekenhuis die in de afgelopen twee jaren in hoge mate op de proef is gesteld. Niet alleen de Covid-19-pandemie leidde tot grote onmacht, maar ook de effecten van de maatregelen zelf, waardoor in het afgelopen voorjaar onder meer ook hele jonge kinderen ernstig ziek werden. Hoe dragen dokters en medische teams dergelijk leed en op welke manier herstellen zij samen? In de voordracht worden thema’s als compassie en altruïsme als drijfveer en protectie, nader beschouwd.

Terug naar de congrespagina.