Het VKJP-congres gaat op 19 juni niet door.
De congrescommissie verplaatst het congres naar 2021.

Door de coronacrisis werd het steeds onwaarschijnlijker dat het congres nog in 2020 zou kunnen plaatsvinden. De congrescommissie zoekt naar een nieuwe congresdatum in juni 2021, bij voorkeur in  in cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. Reserveringen worden naar wens gehandhaafd of op verzoek terugbetaald. Nieuws over het programma en de sprekers is te volgen op deze website.

Nare jeugdervaringen
Het thema van het congres – adverse childhood experiences (ACEs) en toxische stress – en de titel Toxische stress: een verborgen epidemie te lijf blijven gehandhaafd. Deze inhoud was gestoeld op het werk van dr. Vincent Felitti. De Amerikaanse arts sprak over zijn baanbrekend onderzoek naar nare jeugdervaringen – adverse childhood experiences (ACEs). Onderzoek legde een direct verband tussen deze ACEs en chronische aandoeningen op volwassen leeftijd, zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook een hogere kans op een gevangenisstraf, uitvallen op het werk en in het ergste geval een lagere levensverwachting oplopend tot twintig jaar. De kans op genoemde problemen bleek hoger naarmate mensen meer nare jeugdervaringen hadden meegemaakt, met toxische stress als gevolg.

Hoe kinderlijk trauma een zieke volwassene van je maakt. Dr. Vincent J. Felitti, gerenommeerd arts en onderzoeker, is experts op het gebied van jeugdtrauma. In dit filmpje vertelt hij over de ACE-study. Felitti’s onderzoek was ooit revolutionair, en is nu nog uiterst relevant voor de hedendaagse gezondheidszorgmodellen. Bron: Big Think, expertvideo’s.