VKJP-congres 26 november 2021 – verslag: Roberto Groen

 

Deze presentatie begint met een mindfulnessoefening. We staan eerst even op en laten onze ogen weggaan van het beeldscherm. Gevolgd door een meditatieoefening, adempauze. Prettig om zo rustig aan de lezing te kunnen beginnen en even de ogen te ontspannen.
In onze maatschappij is het al lastig om met ons eigen lichaam bezig te zijn, laat staan met elkaar en de aarde waar we leven — dit komt ook naar voren in de verdubbeling van depressie in tien jaar tijd bij de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Er lijkt hierin een verband te zitten. Mindfulness kan ons helpen realiseren dat we verbonden zijn. Relationele mindfulness kan helpen ons ervan bewust te zijn hoe we relaties ervaren. Dit helpt om relaties stabieler te houden en er is zelfs effect op de cardiovasculaire activiteit.

A village to raise a child
Als we kijken naar waar we als mens vandaan komen hebben we eigenlijk een dorp nodig om kinderen op te voeden, maar we moeten het veelal alleen doen. Dus eigenlijk zijn we geëvolueerde ouders, waarbij overbeschermend zijn meer overlevingskansen gaf. Probleem is dat ouders eigen stress doorzetten en overreactief opvoeden. Hierin biedt mindfulness kansen. Als je ouders hierin vaardigheden leert, ontstaat er op gezinsniveau een vermindering van de klachten. Zowel op kinder- als op partnerniveau. Zelfs tijdens de zwangerschap kan het inzetten op mindfulness al behulpzaam zijn.

Handige interventie
Mindfulness helpt ons hulpverleners ook. Het verlaagt stress en verhoogt zelfregulering, maar het effect gaat ook door naar patiënten. Daarnaast is mindfulness een handige interventie om meer inzicht te krijgen en meer stil te staan bij behoeften van onszelf en onze cliënten.