Eetstoornissen is een verzamelbegrip. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen: Anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetstoornis niet anderszins omschreven. Hieronder valt ook de eetbuistoornis en eetproblemen bij (zeer) jonge kinderen.
Meestal wordt bij een eetstoornis direct gedacht aan hele magere modellen maar bij kinderen is het aan de buitenkant niet altijd even duidelijk. Door een tekort aan eten kan het zijn dat een kind niet te dun maar juist te klein is. Meestal geldt alleen voor anorexia dat ondergewicht een kenmerk is voor de eetstoornis. Voor boulimia, de andere bekende eetstoornis, geldt dat deze lastig te herkennen is doordat schaamte een grote rol speelt. Boulimia komt niet veel voor bij kinderen onder de zestien jaar.
Eetstoornissen lijken op steeds jongere leeftijd voor te komen. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ouders en leerkrachten de signalen steeds eerder leren herkennen. Dit geeft goede hoop voor de behandeling van eetstoornissen. Wanneer een eetstoornis serieus wordt genomen en vroeg wordt herkend, is de kans groot dat deze met behulp van de juiste behandeling kan worden genezen.

Bron: Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

 

Lees verder op de website van het Kenniscentrum over voedings- en eetstoornissen:

Anorexia nervosa.
Boulimia.
Eetbuien.
Eetproblemen bij jonge kinderen.
Pica.
Rumineren van voedsel.
Vermijdende/restrictieve voedselinname.

​Lees verder op de website van het Nederlands Jeugdinstituut:

Richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van eetstoornissen.

Lees verder op de website van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE):

Guideline