Er zijn verschillende soorten middelen waarvan het gebruik problematisch kan worden, met name: tabak, alcohol, cannabis, XTC, speed/amfetamine, cocaïne, GHB, heroïne, LSD. Ook medicijnen/psychofarmaca (bijvoorbeeld Ritalin) kunnen misbruikt worden. 
Comorbiditeit van problematisch middelengebruik en psychische stoornissen is een belangrijk thema omdat in het werkveld van de jeugdzorg en jeugd-ggz wordt geworsteld met jongeren die deze meervoudige problematiek vertonen (Mos & Kaptijn, 2008). Veel jongeren met bijvoorbeeld gedragsproblemen hebben ook andere problemen: ze spijbelen regelmatig, drinken vaak te veel, gebruiken drugs, neigen tot depressie, zijn angstig en/of plegen delicten.
Veel van deze jongeren met meervoudige problematiek komen terecht in de jeugdzorg of de jeugd-ggz waar behandelaars weinig weet hebben van alcohol- en drugsgebruik van jongeren. Of jongeren komen terecht bij de verslavingszorg die weer weinig oog heeft voor andere problematiek. Deze jongeren komen op die manier tussen wal en schip terecht (Mos & Kaptijn, 2008).

Bron: Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Lees verder op de website van het Kenniscentrum:

Jeugd-ggz voor jongeren met problematisch middelengebruik en/of verslaving.

Lees verder op de website van het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE):

Drug misuse in over 16s: opioid detoxification.
Drug misuse in over 16s: psychosocial interventions.
Drug misuse prevention: targeted interventions.
Alcohol-use disorders: diagnosis and management.

Lees verder in de GGZ Standaard:

Richtlijn drugs (niet-opioiden)
Richtlijn alcohol