Jongeren krijgen veel te verduren. Te midden van grote maatschappelijke uitdagingen moeten zij hun plek in de wereld vinden. Hersenonderzoeker Kayla Green bekeek welke impact dat heeft op hun welzijn. In oktober 2024 verdedigde zij haar proefschrift Ontwikkelen en gedijen in een veranderende wereld aan Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), en in maart 2025 heeft zij haar werk in een maatschappelijke context verdedigd

Samenvatting

De adolescentie is een unieke en vormende fase voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en de rijping van de hersenen. De jeugd van tegenwoordig groeit op in een samenleving die wordt gekenmerkt door meerdere mondiale veranderingen zoals klimaatverandering, oorlogen, armoede en de nasleep van een pandemie. Deze veranderingen, op macroniveau, kunnen het dagelijks leven verstoren en vervolgens invloed hebben op hoe jongeren over zichzelf, hun leven en hun toekomst denken. Ondanks de risico’s, uitdagingen en kwetsbaarheden zijn jongeren opmerkelijk veerkrachtig.

Het proefschrift had als doel de sociaal-economische, sociale en neurale determinanten van welzijn te onderzoeken, terwijl adolescenten en jongvolwassenen opgroeien in een snel veranderende wereld. Dit overkoepelende doel is in vier delen behandeld.

Niet alle jongeren worden in gelijke mate getroffen. Er zijn grote verschillen in welzijn tussen jongeren. Om beter te begrijpen welke jongeren een groter risico lopen om harder geraakt te worden in hun welzijn en om tegelijkertijd gezonde ontwikkeling en positief welzijn te bevorderen, is een integratieve benadering nodig waarin affectieve, cognitieve, sociale en neurale processen worden bestudeerd binnen hun context en over tijd.