VKJP-jubileumcongres 6 oktober 2022 – verslag: Moniek Coorn-Baaij

 

Het zonnetje schijnt, het is nog frisjes als de eerste commissieleden zich verzamelen in het Icoontheater in Amersfoort Vathorst. Hier betreden zo'n 130 geïnteresseerde congresbezoekers de knusse zaal. Zes sprekers staan klaar om het publiek te inspireren, te beroeren en mee te voeren met hun lezingen en oefeningen.
Congresaankondiging door Solomoos.Het congres is een jubileumversie omdat de vereniging dit jaar Sara ziet. Keynotespreker Robert Vermeiren vraagt zich nog af of het geen Abraham moet zijn, maar de dagvoorzitter, Merlijn van Eijk, is stellig: vereniging is vrouwelijk dus ziet de VKJP Sara. Het congresthema dit jaar is Hoop & Veerkracht. Na twee jaar crisissen lijken we momenteel in een opstapeling van crisis naar crisis te verkeren; daarom is het volgens het bestuur en de commissies ouderbegeleiding en deskundigheidsbevordering tijd om deze jubileumeditie een positief thema te geven. Een jubileumprijsvraag beloont de winnaar met het therapeutisch familiespel ‘Mijn gezin en ik’ van Nathalie Schlattmann en Tanne van den Wijngaart. De hamvraag: wanneer verscheen het eerste tijdschrift van de VKJP?

Kwetsbaarheid
In de ochtend nemen Robert Vermeiren, Merlijn van Eijk en Manu Keirse ons mee in hoe de huidige stand van zaken is bij onze jeugd, de hulpverleners en dokters in het ziekenhuis en hoe kwetsbaarheid er ‘gewoon’ mag zijn. Manu Keirse krijgt de zaal stil en in beroering met zijn praktijkvoorbeelden van verlies en rouw en hoe we hiermee kunnen omgaan. Eigenlijk is zijn boodschap eenvoudig: luisteren, en dan nog eens luisteren en nog eens luisteren. In de zaal klinkt de opmerking dat VKJP-coryfeeën Max Güldner en Dick van Dorp gemist worden.
De dagvoorzitter moet goed de tijd bewaken zodat iedereen ook kan genieten van een goed verzorgde lunch. In het zonnetje op het plein voor het theater zijn collega’s aan het netwerken, bijpraten en ze staan stil bij wat de ochtend losmaakt. De rij voor de boekentafel van Manu Keirse en uitgeverij SWP is lang en de auteur neemt de tijd om zijn boeken te signeren of te voorzien van een mooie tekst.

Ouderschapsbeleving
Hierna kan het middaggedeelte beginnen. Katie Lee Weille en Edith Raap nemen het publiek mee in hun onderzoek naar ouderschapsbeleving bij levend verlies, waarbij ze toelichting geven op de IPA-onderzoeksmethode (Interpretative Phenomenological Analysis) en deze voorzien van praktijkvoorbeelden van wat deelnemers aan het onderzoek noemen hoe zij het ouderschap beleven wanneer ze een meervoudig gehandicapt kind hebben. Ook dit is best een taaie en zware kost, net als in de ochtend. Aan Puck van Groningen om de zaal in beweging te krijgen met enkele regulatieoefeningen. Het publiek doet enthousiast mee met ademhalings- en aardingsoefeningen en de tijd vliegt voorbij.
Nog vlak voor de pauze maakt de jury een eind aan de spanning over de prijsvraag. Een winnende naam komt uit een hoge hoed en het antwoord zou 1974  zijn, al doet dat nog wel stof opwaaien in de pauze, want hoe zit dat nou precies als dit jaar de 49ste jaargang verschijnt?

Hoe verschillende verhalen er kunnen zijn
Na de pauze is het de beurt aan Petra Deij, die last minute Indra Bimmel vervangt, die er helaas wegens verdrietige familieomstandigheden niet bij is. Petra neemt ons mee in haar eigen verhaal, waarbij haar gezin geconfronteerd wordt met ziekte. Ze vertelt hoe zij als gezin hier in eerste reactie mee omgaan. Ze toont hiermee vooral het systemische perspectief en hoe verschillende verhalen er kunnen zijn, evenals de verschillende interpretaties van gezinsleden. Vervolgens sluiten de dagvoorzitter en de voorzitter van de VKJP, Dorine Everts, gezamenlijk het congres af en kunnen de verzamelde kinder- en jeugdpsychotherapeuten genieten van een welverdiende borrel. Ze gaan geïnspireerd naar huis met nieuwe inzichten en nieuwe hoop voor ons vak.
Tot volgend jaar.