Barbara Montagne (klinisch psycholoog en boegbeeld transdiagnostiek en innovatie bij Centrum voor Psychotherapie/GGZ Centraal) spreekt in een blog voor de RINO Groep over het gebruik van virtual reality in behandelingen. 

Ze begint hierbij met een inleiding gebasserd op wat er gebeurd in films: Weten dat iets niet echt is en weten dat iets komt, kan op geen enkele manier het schrikeffect in het lichaam temperen. Dit kan gebruikt worden bij het inzetten van virtual reality. 
Professor Wim Veling doet al lang onderzoek naar de behandeling van psychoses en ziet deze innovatie als een kans om een setting op te roepen, waarbij de context zo te simuleren en controleren is dat de spanning die in het dagelijks leven ervaren wordt, ook in de "kunstmatige" setting te ervaren is. Uiteindelijk heeft hij met behulp van virtual reality een behandeling ontwikkeld die ingezet kan worden bij de behandeling van psychoses. Deze is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effect.

Toch wordt nog niet altijd een behandeling met behulp van VR ingezet. Dit heeft te maken met het verloop van getrainde behandelaars en de investering die het kost om apparatuur aan te schaffen. Toch is dit zonde, omdat deze aanvulling op regulier behandeling de effectiviteit kan vergroten bij de behandeling van diverse problematieken.

Lees hier het volledige artikel.