Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar orthorexia nervosa. Orthorexia nervosa is een eetpatroon dat in opkomst is en wordt beschouwd als een te veeleisende, gezonde eetstijl die het leven verstoort. Onderzoek heeft aangetoond dat de invloed van sociale media een rol speelt bij jonge mensen die lijden onder orthorexia nervosa. De onderzoekers zetten een enquête uit onder behandelaren – onder wie kinder- en jeugdpsychotherapeuten – en vragen naar hun visie op de effecten van sociale media op cliënten met orthorexia nervosa. De resultaten zullen worden gebruikt om klinische aanbevelingen te ontwikkelen over hoe gezondheidswerkers kunnen omgaan met de effecten van sociale media op orthorexia nervosa.
Akiko Suda: hoofdonderzoeker.De titel van deze studie is ‘Perceptie van effecten van sociale media op orthorexia nervosa onder Nederlandse gezondheidswerkers’ (Perception of social media effects on orthorexia nervosa among Dutch health professionals). De hoofdonderzoeker is Akiko Suda, en Teun Zuiderent-Jerak begeleidt het onderzoek als promotor. Meer informatie over dit onderzoek wordt verstrekt door Akiko Suda (a.suda@student.vu.nl).
Het Athena Instituut bestudeert en ontwerpt wetenschap-samenlevinginteracties via een transdisciplinaire benadering, die de kennis en expertise van een grote verscheidenheid van zowel wetenschappelijke als niet-wetenschappelijke factoren en actoren opneemt in onderzoek en innovatieprocessen. Verschillende perspectieven brengen diverse behoeften en mogelijke obstakels aan het licht. Dat geeft de mogelijkheid om adequaat te anticiperen.

Lees meer over het instituut (Engelstalig).

Ga naar de vragenlijst van de VU (Engelstalig). Invullen duurt ongeveer 30 minuten.