Een adolescent die liefdevol voor zijn oma zorgt, pleegt de volgende dag een brute straatroof. Wat is hier aan de hand? Blijkt die zachtaardige jongen toch een gewetenloze, potentiële crimineel te zijn? In zijn boek Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie ontrafelt Frans Schalkwijk, volgens zijn uitgever, de mythe van de gewetenloze jongere. Als er tekorten zijn in het empathisch vermogen of als morele regels onvoldoende verinnerlijkt zijn – hetgeen bij de jeugdige delinquent vaak het geval is – reageert het geweten onvoldoende, en worden emoties als schaamte of schuld afgeweerd, zo redeneert Schalkwijk.

Hulp bij diagnostiek
Schalkwijk: gewetensontwikkeling.Frans W. Schalkwijk (1957) is psychotherapeut in Amsterdam. Hij is bijzonder hoogleraar gewetensontwikkeling bij de vakgroep Forensische Orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam; ook maakte hij als forensisch psycholoog voor Pro Justitia rapportages over jeugdigen. Dit boek schreef hij als hulp bij de diagnostiek van het geweten voor professionals die met jongeren in de forensische zorg of de jeugd-ggz werken of daarvoor in opleiding zijn. Van Schalkwijk verscheen ook Emoties bij jongeren – theorie en diagnostiek van het geweten (2011).

Morele ontwikkeling en jeugddelinquentie verschijnt op 12 mei 2022 bij Boom uitgevers en kost € 27,95 (paperback, 208 pagina’s).