Therapieën zoals EMDR en narratieve exposure therapie zijn effectief gebleken in het helpen van kinderen om hun traumatische ervaringen te verwerken, stelt Trudy Mooren in een podcast van RINO Groep. In deze aflevering beschrijft ze hoe deze benaderingen kinderen helpen hun verhalen te vertellen en te verwerken, wat cruciaal is voor hun herstel. 

Trudy Mooren is klinisch psycholoog gezinsafdeling ARQ Centrum ’45 en bijzonder hoogleraar Family Functioning Following Psychotrauma aan de Universiteit Utrecht. Zij werkt veel met kinderen uit Syrië en Oekraïne. In deze aflevering deelt ze haar ervaringen en inzichten over de complexe aard van trauma's bij deze kinderen en de uitdagingen die ze tegenkomen in hun herstel. Ze bespreekt de diversiteit en de ernst van de symptomen die deze kinderen ervaren als gevolg van hun trauma's.

Narratieve exposure
Mooren benadrukt hoe belangrijk het is om deze symptomen in een vroeg stadium te herkennen en adequaat te behandelen. ‘Denk aan slecht kunnen slapen. Midden in de nacht gaan ijsberen. Te moe zijn voor school waardoor de motivatie om naar school te gaan verdwijnt. Ze zijn somber, liggen in bed. Grote delen van de dag komen ze niet tot activiteit. Ze hebben zowel voorafgaand aan hun vlucht als tijdens hun vlucht hele nare dingen meegemaakt.’ Therapieën zoals EMDR en narratieve exposure therapie zijn effectief gebleken in het helpen van kinderen om hun traumatische ervaringen te verwerken.