Het nieuwe nummer van het Tijdschrift voor Kinder & Jeugdpsychotherapie staat nu online

Inhoud
- Is dood ook dood? (gratis artikel voor niet-leden) - Redactievoorzitter Martine van Dongen-Boomsma stond met haar mond vol tanden toen haar kind deze vraag stelde. Over de rijkdom van taal en van praten met kinderen.
- Verscheiden en relevant - Professor Walter Matthys zet als gastredacteur de bijdragen van dit themanummer op een rij 
- Luisteren - De Stichting Wesp luisterde naar tienduizenden jongeren die te maken kregen met jeugdzorg en ggz. Fragmenten uit de interviewdatabase en een gesprek met Wesp-oprichter Jorien Meerdink.
- In gesprek over moraliteit en empathie - Professor Walter Matthys over hoe we moraliteit en empathie bespreekbaar maken met kinderen en jongeren met agressief en antisociaal gedrag? (gratis artikel voor niet-leden)
- Kinderen die niet durven praten - Een kind kán wel praten, maar doet het niet. Het heeft mogelijk selectief mutisme. Professor Maretha de Jonge praat met deze kinderen.
- Vroege voorspellers - Taal. Belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, en een dagelijks instrument van psychotherapeuten. Professor Paula Fikkert legt uit hoe taalontwikkelingsprobleem werkt en geeft voorbeelden uit de praktijk.
- Achterwerk in de kast - Kinderen aan het woord op televisie: het begon in 1981 met ‘Achterwerk in de kast’. Een interview met maker Burny Bos, die bij veel kinderen de juiste snaar wist te raken.
- Actief luisteren: de gordonmethode - Jan Dirk van Abshoven geeft gordontrainingen en legt uit hoe ouders de ‘redelijkheidsfuik’ kunnen inzwemmen.
- Disclosure bij internaliserende problemen - Hulp bij het delen van internaliserende problemen met anderen is belangrijk voor kinderen en hun schoolloopbaan. Anke de Boer, Sanne Kuijper en Elianne Zijlstra leggen uit waarom.
- Een kinderinterview bij echtscheiding - De uitspraak van de rechter bij een echtscheiding kan een sleutelmoment zijn in het leven van een kind. Marga Akkerman stelt het ‘kinderinterview’ voor.
- De durf om door te vragen - De wil om te weten en de durf om door te vragen zijn onmisbaar om met kinderen en jongeren te kunnen praten over seksueel misbruik. Harriet Hofstede zet uiteen hoe het werkt.
- Online hulp als je niemand vertrouwt - Jongeren met bijvoorbeeld depressieve en angstklachten die geen hulp zoeken kunnen anoniem terecht bij PratenOnline. Een beschrijving van het hulpaanbod door Lucy Stut en Henk Linse.
- Bram (8) praat over zijn mishandeling - Een therapeut die de touwtjes in handen neemt en oprechte interesse toont, heeft kans op een goed gesprek over geweld in huis en kindermishandeling. Aan de hand van de casus over Bram vertelt Margreet Timmer hoe je zo’n gesprek voert.
- Praatplaat bij traumabehandeling - De gevisualiseerde metafoor van een landschap in een onherbergzaam gebied blijkt een goed hulpmiddel te zijn om uitleg te geven aan kinderen en jongeren over trauma en behandeling. Een concept van Judith de Vroomen, Hilde Kuijs-Hoefnagels en Michel van den Bogaard.

Boekbesprekingen 
- Creatief communiceren met kinderen en jongeren. Een ‘inspiratieboek’
- ‘Ik wil je iets vertellen’: prentenboek dat kinderen stimuleert om over nare ervaringen te vertellen
- ‘Praten doe je met z’n tweeën’, een praktische handleiding voor ouders en andere opvoeders van jonge kinderen met een vertraagde taalontwikkeling
- De kromspraak moet uit het echtscheidingsproces en de rechtspraak erin.

Aanbevolen 
 - Preventieprogramma ‘Praten met kinderen’
- Taarten van Babel: het ‘volwassen gesprek met kinderen’ krijgt een vervolg op de VPRO-televisie