Mijn vader is een lieverd,

mijn moeder is een schat,

maar dat mijn vader ooit iets

met mijn moeder heeft gehad,

dat kan ik niet begrijpen,

daar kan ik echt niet bij.

Ze hebben niets, maar dan ook

niets gemeen behalve mij.

 

Dit gedicht staat op de achterkant van Uit Elkaar, de gedichtenbundel over echtscheiding van Bette Westera. Na de Zilveren Griffel voor het best geïllustreerde kinderboek en de Woutertje Pieterseprijs, is Uit elkaar ook bekroond met de Gouden Griffel 2020 voor het best geschreven kinderboek. Het boek is geïllustreerd door Sylvia Weve. De luchtige manier waarop het thema echtscheiding is behandeld wordt troostend, ontroerend en verrassend genoemd.

Griffeljury
Uit het juryrapport: “Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.”
De Gouden Griffel is een belangrijke prijs voor Nederlandstalige jeugdliteratuur, uitgereikt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).
Het tijdschrift van de VKJP, Kinder- & Jeugdpsychotherapie, besteedt aandacht aan echtscheiding in het themanummer van oktober 2020.

Lees meer over alle CPNB-kinderboekenprijzen.