Wanneer Instagram-gebruikers van onder de 18 jaar zoeken naar berichten over bijvoorbeeld zelfbeschadiging, zullen zij binnenkort geen zoekresultaten te zien krijgen. In plaats van een lege zoekpagina toont Meta een doorverwijzing naar deskundige bronnen voor hulp, zo meldt de Volkskrant. Zelfs wanneer vrienden op het platform berichten plaatsen over zelfbeschadiging, suïcide of eetstoornissen, zal het platform deze inhoud verbergen. Hetzelfde geldt voor Facebook.

Met het treffen van maatregelen tegen mogelijk verontrustende berichten in de Instagram- en Facebook-feeds van kinderen lijkt moederbedrijf Meta gevoelig voor de internationale druk om de mentale gezondheid van jongeren beter te waarborgen.

Berichtenstroom

Onderzoek toont aan dat het mentale welzijn van jongeren wereldwijd verslechtert. In 2022 vermeldde het Trimbos Instituut dat 30 procent van kinderen tussen de 12 en 18 jaar met emotionele problemen kampt, zoals depressie of eenzaamheid. Jongeren in die leeftijdsgroep gebruiken hun telefoon gemiddeld zo’n zes uur per dag, voor een groot deel voor sociale media.

Veel wetenschappers denken dat sociale media een aanzienlijke rol spelen in de ‘mentale-gezondheidscrisis’ onder jongeren: zo liggen sociale media voor een groot deel buiten de macht van ouders en is de berichtenstroom die gebruikers te zien krijgen aangestuurd door algoritmen die aanstootgevende inhoud voorrang kunnen geven. De nieuwe maatregelen van Meta staan, in de woorden van het bedrijf, ‘in het verlengde van het advies van deskundigen’.