De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk.  Meer dan de helft van de jongeren (16-25 jaar) kampt met mentale problemen en ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vóór het 25e levensjaar.​ De nieuwe online tool DE CHECKERS is er op gericht om volwassenen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen door een luisterend oor te bieden en de juiste vragen te stellen. De tool werd dinsdag 26 maart in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima gelanceerd.

Voorkomen dat beginnende klachten verergeren

Volwassenen in de omgeving van jongeren, zoals sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen en daarmee voorkomen dat beginnende mentale klachten verergeren. Door te herkenen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen

Met DE CHECKERS probeert MIND Us volwassenen in de omgeving van jongeren – de zogenaamde supportfiguren – bewust te maken van die waardevolle rol en hen de tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen.

Signaleren, Herkennen & Verbinden

De tool bestaat uit 3 modules van elk 15 minuten, die gebruikers stapsgewijs door het proces leiden:

  1. Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
  2. Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
  3. Module 3 – Hoe help je iemand verder?

     

DE CHECKERS is ontwikkeld voor én met jongeren in opdracht van MIND Us. Door de stem van jongeren centraal te stellen, biedt de gratis tool een laagdrempelige, effectieve en relevante benadering om jongeren te ondersteunen in hun mentale gezondheid.

Ook is er bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van de kennis en kunde van diverse organisaties die zich al inzetten voor de mentale gezondheid. Zo zijn GGD Amsterdam en de Gemeente Utrecht vanaf de start betrokken.