Informatieproces houdt onzekerheid jeugd in stand

Publicatiedatum

Op maandag 29 januari 2024 debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Ooijen en minister Weerwind over de jeugd-onderdelen uit de begrotingen van J&V en VWS (2024). Net als de VWS-begroting een week eerder is dit een uitgesteld debat vanwege de recente verkiezingen. Ook in dit debat bleek dat de informerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB geen enkele stap zetten met financiële impact. Gevolg: de 511 miljoen euro extra bezuinigingen op de jeugdzorg, die nog bovenop de al 1 miljard besparing uit de Hervormingsagenda Jeugd komt, blijft in de lucht hangen. Tot grote onvrede van veel fracties.

Over moties wordt dinsdag 6 februari gestemd in de Tweede Kamer. De amendementen en de begroting zelf worden pas 13 februari in stemming gebracht, samen met de andere begrotingshoofdstukken. Het hele debat terugzien of teruglezen kan op deze pagina.

Brief vanuit de ‘driehoek’

De Nederlandse ggz is onderdeel van de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ). De BGZJ trekken rondom de Hervormingsagenda Jeugd nauw samen op met professionals en cliëntenorganisaties, samen ook wel de ‘driehoek’ genoemd. In dat verband schreven we een korte brief met enkele suggesties voor het debat. Kern: maak voort met de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd en schrap die extra bezuinigingen van 511 miljoen euro bij voorkeur helemaal, maar in elk geval ook voor 2025.