Mensen die psychotherapeut willen worden, vallen vaak in de klauwen van dure particuliere opleidingsinstituten in het alternatieve circuit. Het grootste instituut, de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, zet aan tot titelmisbruik en moedigt eerstejaarsstudenten al aan om mensen met psychosociale problemen te behandelen.

NAP zet aan tot titelmisbruik

De NAP moedigt eerstejaarsstudenten al aan om mensen met psychosociale problemen te behandelen en zet aan tot titelmisbruik. Studenten aan de Academie wordt verteld dat zij vrijwel alle psychische aandoeningen kunnen behandelen, variërend van eetstoornissen tot depressies.  ‘Dat kan schadelijk of zelfs levensbedreigend zijn,' zegt NVP-voorzitter Kirsten Hauber, in het artikel van Follow the Money. 

Psychotherapeut versus psychotherapie

De website van NAP maakt handig gebruik van de wettelijke mogelijkheden. Anders dan de titel psychotherapeut is de term ‘psychotherapie’ niet wettelijk beschermd. Daarmee is de bewering dat de Academie een 'toonaangevend opleidingsinstituut in de psychotherapie’ is, niet strafbaar. Nergens vermeldt de website dat het gaat om opleidingen in het alternatieve veld. 

Europese erkenning niet geldig

De Academie schermt met Europese erkenningen, maar die zijn in Nederland niet geldig. De Onderwijsinspectie doet inmiddels onderzoek naar de Academie. Die kreeg ‘meerdere signalen’ dat de school doet alsof ze opleidingen in het hoger onderwijs aanbiedt.

Meer lezen