Psychotherapie en samenwerking in de jeugd-ggz zijn twee van de acht nieuwe kwaliteitsstandaarden die zijn opgenomen in het Register van Zorginstituut Nederland.

De acht nieuwe kwaliteitsstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg in het Register zijn: landelijke samenwerkingsafspraken jeugd-ggz, trauma, psychose, psychotherapie, diversiteit, ouders met psychische of verslavingsproblemen en hun (volwassen) kinderen (KOPP/KOV), seksuele disfuncties en parafiele en hyperseksuele stoornissen.
Nu er in totaal 39 kwaliteitsstandaarden zijn opgenomen in het Register, noemt het Zorginstituut de documentatie van kwaliteitsstandaarden voor de ggz “zo goed als compleet”. Er staan er nog vier op de planning van de meerjarenagenda.

Beschrijving van ‘goede zorg’
In de kwaliteitsstandaarden beschrijven patiënten, naasten, zorgverleners en wetenschappers – na grondig overleg in werkgroepen – wat zij ‘goede zorg’ vinden. De beroeps- en brancheverenigingen geven goedkeuring aan een standaard en dienen hem vervolgens in bij het Zorginstituut voor opname in het Register.
Alle kwaliteitsstandaarden voor de ggz zijn te vinden op de website GGZ Standaarden; of ga direct naar de nieuwe standaard psychotherapie of de standaard samenwerken in de jeugd-ggz. Professionals vinden daar informatie en praktische hulpmiddelen voor het gebruik van kwaliteitsstandaarden.

Er is ook een ggz-standaard voor psychische klachten in de kindertijd.