De oproep van een groot aantal organisaties aan het kabinet om de schoolsluiting te beëindigen komt voort uit grote zorgen om de “enorme ontwikkelingsrisico’s voor kinderen en jongeren.”

“Sociale isolatie is voor iedereen heel vervelend, maar voor kinderen zijn sociale contacten een essentieel onderdeel om tot ontwikkeling te komen”, zei Arne Popma tegen Het Parool bij het bekendmaken van de oproep. Het hoofd van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het Amsterdam UMC deed onderzoek naar de psychische nood van jonge mensen en stelt vast: “Tachtig tot negentig procent van de kinderen en jongeren ervaart steeds meer angst, meer somberheid en minder welzijn.” Popma vreest een bekend patroon waarin mensen uitgeput raken, nadat ze met behulp van hun weerbaarheid het isolement zo’n halfjaar hebben volgehouden. Het aantal acute meldingen bij de Amsterdamse psychiatrieafdeling is sterk toegenomen; daaronder zijn levensbedreigende situaties, bijvoorbeeld bij eetstoornissen of psychoses.

Steeds meer steun
Initiatiefnemer Unicef Nederland publiceerde op 14 januari een statement waarin de oproep is verwoord. De oproep wordt gesteund door steeds meer organisaties waaronder GGZ Nederland, Trimbos Instituut, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), MIND, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Terre des Hommes, Jantje Beton, Kinderpostzegels, Emma Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC en vele anderen. Ook de VKJP ondersteunt het initiatief.

Bekijk de oproep van Unicef en lees het statement van de vijftig organisaties.