Mensen die in de zorg werken hebben vaker psychische hulp nodig. In de afgelopen vier jaar is het aantal zorgmedewerkers in behandeling bij een psychotherapeut of psychiater met veertig procent gestegen. Bij jonge mensen is de toename nog groter. 

Dit valt te lezen in het jaarlijkse onderzoek van het collectief van werknemers en werkgevers in de zorg, de Stichting IZZ, waar men de cijfers "alarmerend" noemt. “Het percentage zorgmedewerkers dat psychische zorg gebruikt, lag in 2018 in de hele zorgsector op 6,7 procent. Anders gezegd: ongeveer een op de vijftien zorgmedewerkers bracht vorig jaar minimaal één keer een bezoek aan een zorgverlener voor psychische zorg”, aldus het IZZ-onderzoek. Grotere werkdruk en verslechtering van het werkklimaat zouden de stijging van psychische klachten veroorzaken.

“De zorg is ziek”
Het onderzoek volgt kort na de staking van jeugdzorgmedewerkers en zorgbrede demonstraties in september 2019 waar als protestleuze onder meer De zorg is ziek te lezen viel. Lees de berichtgeving van Rianne Oosterom in Het Parool en dagblad Trouw. En, over de staking, in het NRC: "Steeds meer collega’s vallen om".

Dashboard
De Stichting IZZ presenteert de nieuwe analyse van de cijfers uit 2018 online in de vorm van een dashboard, waar betrokkenen de voor hen relevante cijfers kunnen opzoeken en filteren. IZZ kwantificeert onder meer de verschillen tussen zorgorganisaties en specificeert fysiotherapie en psychische zorg per sector naar aantallen gebruikers, leeftijd en geslacht.

Ga naar het IZZ-dashboard.

Illustraties uit het online dashboard van IZZ.