Als moeder na twintig jaar huwelijk met de kinderen de benen neemt, is de daaropvolgende scheiding voor vader en moeder aanleiding om hun levensverhaal op papier te zetten. Ze doen dat onafhankelijk en waarschijnlijk ook onwetend van elkaar; hij voor zijn advocaat, zij voor haar therapeut.
Deze verhalen zijn tien jaar later gevonden door dochter en zoon die dan voor het eerst kennisnemen van de ware toedracht bij huwelijk en scheiding.
Wat ze lazen was zo bijzonder, dat ze besloten tot publicatie. Het is een fascinerend relaas geworden over de ontwikkeling van de ouderlijke relatie, die begint bij oprechte liefde en eindigt bij een hardvochtige scheiding met ouderverstoting van vader, die geen contact meer mag hebben met zijn dochter van moeder. Dit heeft vooral voor dochter traumatische gevolgen voor haar persoonlijkheidsontwikkeling.

Buitengewoon zijn de los van elkaar opgeschreven visies op de echtelijke relatie en haar ontwikkeling, stijlvol, met passie en humor op literaire wijze door beiden beschreven. Het verhaal levert veel voor gescheidenen herkenbare situaties op en boeit van begin tot einde.
Aanbevolen voor iedereen, maar vooral voor bij scheiding betrokken ouders, kinderen, hulpverleners, advocaten en rechters.

Door Twee. Het verhaal van een gespleten gezin. Fedde en Noëlla Krijgsman. Paperback, 160 pagina’s, € 19,-.

Zie ook het themanummer over echtscheiding van het tijdschrift Kinder- & Jeugdpsychotherapie.