Onderzoek naar leefomstandigheden van kinderen in de noodopvang.Vluchtelingenkinderen worden in Nederland zo slecht opgevangen dat hun lichamelijke en geestelijke gezondheid en hun ontwikkeling gevaar lopen.

De kinderen raken ondervoed, hebben onvoldoende toegang tot onderwijs en zorg, ze voelen zich onveilig en slapen slecht. Frequente, gedwongen verhuizingen geeft de kinderen en hun gezinnen geen kans om een sociaal leven op te bouwen.
Dit kwam aan het licht door een onderzoek van de Werkgroep Kind in azc dat op 20 juni 2022 – Wereldvluchtelingendag – werd gepubliceerd. Het onderzoeksrapport concludeert dat de Nederlandse noodopvang onleefbaar is voor kinderen en roept op om direct de meer dan tweeduizen kinderen uit de noodopvang te halen en over te plaatsen naar kleinschalige, stabiele en blijvende asielopvang. De Werkgroep Kind in azc is een samenwerking tussen UNICEF Nederland, War Child, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting de Vrolijkheid en Save the Children Nederland.

Kop in Het Parool van 20 juni 2022.Lees meer op de website van de werkgroep.

Lees of download het onderzoeksrapport ‘Noodsituatie op noodlocatie’.